Lantmäteriet – Platsen för dig som vill vara med och forma morgondagens Sverige!

postat i: Bloggen | 0

Frida

”Utmanande arbetsuppgifter och bra arbetsvillkor” – juristutbildade Frida valde att bli förrättningslantmätare på Lantmäteriet

En juristutbildning tillsammans med ett intresse för fastighetsrätt är en utmärkt bakgrund för en karriär som förrättningslantmätare.

Det vet Frida Lindberg som har valt just den vägen efter examen.

Här berättar Frida vad som fick henne att söka sig till Lantmäteriet och vad som är tjusningen med yrket som förrättningslantmätare.

Vad arbetar du med som jurist på Lantmäteriet och vad är det bästa med din yrkesroll?

Jag arbetar med fastighetsförrättningar. Detta innebär att jag har kontakt med sakägare och myndigheter samt att jag granskar det juridiska underlaget inför varje förrättning. Jag är även med i ett nätverk som granskar detaljplaner innan de antas. Som förrättningslantmätare stöter jag främst på frågor inom fastighetsrätt och förvaltningsrätt som till exempel kan beröra fastighetsbildningslagen, Jordabalken och plan- och bygglagen.

Jag har arbetat här snart ett år och det har gått jättefort. I början är det en hel del kurser att gå, i Gävle på huvudkontoret och på distans. Som ny fick jag en mycket erfaren handledare och vi hade träffar var och varannan dag för att diskutera frågor, juridiska som rent praktiska. Nu har jag trappat ned på handledarträffarna men har ett jättebra stöd när jag behöver det. Jag lär mig nya saker och stöter på utmaningar varje dag vilket jag verkligen uppskattar.

Varför sökte du dig till Lantmäteriet och vad finns det för karriärvägar?

Jag tog examen år 2014 och har sedan dess arbetat på en juristbyrå med ekonomisk familjerätt och därefter med fastighetstransaktioner på en advokatbyrå, ungefär 1 1/2 år på vardera arbetsplats. Jag kände att jag ville nischa mig ännu mer mot det fastighetsrättsliga området. Jag ville även ha en bra balans mellan utmanande arbete och fritid. Lantmäteriet är en modern arbetsplats men högt i tak, ungt och hungrigt arbetsklimat – inte alls sådär mossigt som jag tror många har en bild av. Vi ”brainstormar”, diskuterar juridiskt komplexa frågor, arbetar med viktiga samhällsfrågor som utbyggnaden av tunnelbanan, skolor, vägar, järnvägar men samtidigt för och med den enskilda människan. Det sociala och hungriga klimatet som jag trodde jag skulle sakna från byrålivet fanns här, i kombination med utmanande arbetsuppgifter och bra arbetsvillkor.

Precis som på många byråer finns en karriärtrappa för förrättningslantmätare där du klättrar olika fort beroende på kunskap, prestation och inte minst vilja. Det finns givetvis även andra roller, till exempel funktionschefer som arbetar med bland annat personalansvar och mindre förrättningsarbete. Du kan även kombinera ditt förrättningsarbete med sidouppdrag, jag arbetar till exempel med detaljplaner utanför det vanliga förrättningsarbetet.

Teamarbete kommer mer och mer inom organisationen där det är snabba puckar och ett intensivt arbete med en särskild typ av förrättningar. Här tar assistenterna en stor roll och du som förrättningslantmätare fokuserar på beslutsfattandet.

Vad tycker du är största skillnaden mellan studier och att utöva juridisk bedömning i ditt arbete?

Det praktiska arbetet skiljer sig markant från studierna. I mitt arbete som förrättningslantmätare behöver jag vara lyhörd för sakägarnas åsikter, arbeta tillsammans med andra yrkesgrupper och kompetenser och väga allmänna intressen mot enskilda. Det här är på riktigt och det finns såklart ett helt annat ansvar att det ska bli rätt samtidigt som man måste våga göra fel – att släppa den där kontrollen som man kunde ha under studietiden.

Fakta:

 • För dig med juristutbildning finns det flera olika karriärmöjligheter på Lantmäteriet. Förutom att arbeta som förrättningslantmätare har vi även regionala jurister, inskrivningsjurister och jurister inom Geodata.
 • Hur ser en vanlig dag ut för en förrättningslantmätare? Mejl, telefonsamtal, juridiska utredningar hör till vardagen. Det finns många svåra ärenden där man behöver utreda rättspraxis eller försöka bedöma rimligt beslut utifrån gällande lagstiftning. Som förrättningslantmätare är du i princip som en domare i första instans för exempelvis fastighetsbestämningar.

 

Mannheimer Swartling – Den ledande affärsjuridiska advokatbyrån i Norden

postat i: Bloggen | 0

Photographs for usage within MSA. Rights of usage within MSA until 2019-12-31. For extended usage or other questions please contact Joachim Lundgren: jl@joachimlundgren.com, www.joachimlundgren.com, +46705143297.

Malin Wållgren, fd. trainee på Mannheimer Swartlings Brysselkontor berättar:

”6 månader i Europas huvudstad – konkurrensrätt, EU, resor, moules frites, nätverk och vänner för livet..”

Min tid som trainee på Mannheimer Swartling i Bryssel var allt jag kunde förvänta mig – plus så mycket mer. Det var för tre år sedan jag satte jag min fot på Mannheimer Swartlings Brysselkontor för första gången, då som student på besök med föreningen ELSA. Jag kommer ihåg hur dåvarande traineer berättade om programmet och om livet i Bryssel och att jag efter besöket hade känslan av att detta är precis vad jag själv vill göra i framtiden, det verkade vara en så härlig stämning på kontoret och EU- och konkurrensrätten verkade minst sagt erbjuda spännande och varierande arbetsuppgifter. Sagt och gjort, med lite mer erfarenhet i bagaget och stundande examen sökte jag traineetjänsten och fick glädjande nog positivt besked. Jag hade själv läst lite specialkurser inom EU- och konkurrensrätt under min studietid i Uppsala och under en tidigare utbytestermin i Belgien men det viktigaste är att man har ett intresse och nyfikenhet inför arbetet och rättsområdet.

Du kan söka till traineetjänsten efter termin 6 på juristprogrammet, och på kontoret får du en avlönad tjänst under 6 månader där du med vägledning av dina kollegor får arbeta på samma sätt och med samma ärenden som en biträdande jurist. Detta är ett perfekt sätt att känna affärsjuridiken på vattnet samtidigt som du får uppleva ett nytt land med allt vad det innebär. Vi arbetar ofta i team och eftersom verksamhetsgruppen är delad mellan Bryssel och Stockholm blir det mycket kontakt med kollegor från båda kontoren. Största delen av arbetet kretsar kring konkurrensrätt, både inom tvist och transaktioner. Inget ärende är dock det andra likt och det kan likväl dyka upp frågor inom allmän EU-rätt och handelsrätt. Gemensamt för arbetet är att du som trainee verkligen får hoppa in och arbeta ärenderelaterat mot klient från dag 1, vilket gör att du får chansen att lära dig väldigt mycket på kort tid. Som exempel fick jag redan efter ett par veckor chansen att följa med på klientmöten i Tyskland för att ta anteckningar och se hur saker och ting går till i praktiken. Andra typiska arbetsuppgifter är att göra rättsutredningar, komma med förslag till rådgivning inför olika affärsupplägg, avtalsgranskning samt en hel del mailande i olika ärenden både med klient och ombud i länder runt om i världen. Just den internationella dimensionen är vad som fick upp mina ögon för EU- och konkurrensrätt från början, och den får du verkligen din dos av i Bryssel!

Bryssel som stad då – är det bara politik och ett väder innebärandes ett konstant regnande? Nja, regnet må vara svårt att prata sig undan men Bryssel är en stad som ständigt förvånar i utbud och upplevelser. Det är vacker arkitektur, restauranger och uteserveringar i varje hörn, vackra parker och ett väldigt rikt kulturliv med museum och konserter. I Bryssel bor människor från världens alla hörn och i och med den aldrig sinande strömmen av mingel och events får du chansen att träffa och utbyta erfarenheter med många spännande personer med blandade bakgrunder och yrkesroller. Det är lätt att hitta nya vänner men härligt nog är även mycket social samvaro kopplad till kontoret, bland annat så har vi infört torsdagspubar och är ofta ute och äter tillsammans. Vi har även hunnit med resor till både Spanien och England. Som student kan det även vara bra att veta att arkitekturen inte bara är vacker – det är också väldigt enkelt att hitta en lägenhet i ett typiskt Brysselhus själv. Byrån kan hjälpa till att hitta boende men för de flesta har det gått så enkelt att hjälp inte hunnit behövas, i Bryssel är det nämligen vanligt att husen redan är prydda med ”for rent” skyltar. Vidare är Bryssel en utmärkt utgångspunkt för att upptäcka andra delar av Europa, exempelvis Paris, London och Amsterdam ligger bara en kort tågresa bort och har varit perfekta destinationer för kortare weekends.

I skrivande stund har flyttlasset precis gått till kontoret i Stockholm och jag har lämnat Bryssel efter inte bara 6 utan vad som till slut blev 14 fantastiska månader som trainee och sedermera associate på Mannheimer Swartling. Det bästa betyget måste ändå vara att jag när traineetjänsten var slut inte var riktigt redo att åka hem och jag är tacksam för de erfarenheter jag nu tar med mig hem i bagaget. Jag rekommenderar alla som är sugna på ett äventyr och att få möjlighet att utvecklas som jurist redan innan examen att söka!

För mer information om ansökningsprocessen: https://www.mannheimerswartling.se/karriar/lediga-tjanster/

/ Malin Wållgren, Associate Mannheimer Swartling

170313_MG_9473-Edit

Linklaters

postat i: Bloggen | 0

LinklatersMin resa på Linklaters började som sommarnotarie i M&A-gruppen 2016. Som sommarnotarie fick jag inblick i det vardagliga arbetet på byrån och jag kände att jag tidigt blev en del av verksamheten, såväl socialt som arbetsmässigt. Granskning av avtal, rättsutredningar och pro bono-arbete varvades med sociala aktiviteter, middagar och AWs. Sommaren på Linklaters avslutades för min del med två veckor på Linklaters kontor i London där byråns sanna storlek och globala vidd blev tydlig. Jag fick träffa andra juriststudenter från världens alla hörn som precis som jag hade spenderat några veckor på Linklaters i sina respektive länder. Även i London blandades utbildning och arbete med sociala aktiviteter och många, inklusive jag själv, skapade flera nya vänner och många nya bekantskaper. Många av oss har kontakt än idag och flera av dem började precis som jag på Linklaters efter sin examen.

 

På Linklaters börjar de allra flesta genom att delta i rotationsprogrammet där nyutexaminerade jurister under sitt första år får prova på tre olika arbetsgrupper. För närvarande roterar jag i fastighetsgruppen där jag främst arbetar med fastighetstransaktioner. Arbetet i fastighetsgruppen är mycket varierande med alltifrån traditionell fastighetsjuridik till avtalsgranskning och avtalsskrivande. I transaktionsarbetet får jag ofta arbeta med andra Linklaterskontor och har därför stor nytta av mina språkkunskaper. Utöver spännande klientrelaterat arbete erbjuder Linklaters ett brett utbildningsprogram där vidareutveckling i svensk rätt varvas med specialkurser i London och andra delar av världen. Genom dessa kurser blir mina kollegor på de andra Linklaterskontoren ett naturligt inslag i min vardag som jag kan bolla såväl arbetssätt och erfarenheter som juridiska frågor med.

 

I vår roterar jag in i vår processgrupp där jag ser framemot att lära mig mer om svenska och internationella domstols- och skiljeförfarandeprocesser, processtaktik samt att skriva inlagor.

Sophia Astberg, Associate på Linklaters Advokatbyrå

MAQS

postat i: Bloggen | 0

 5 frågor med MAQS Advokatbyrå

Emelie MAQS

Emelie 

 1. Hur kom det sig att du började arbeta på MAQS?

På grund av ett trevligt intryck av MAQS i rekryteringsprocessen.

 

 1. Gjorde du någon praktik eller utbyte under studietiden?

Jag gjorde både praktik och utbyte under studietiden. Jag var i Maastricht genom Erasmus vilket var väldigt kul. Jag gjorde även praktik på Sveriges Generalkonsulat i San Francisco. Praktiken var otroligt spännande pga. närheten till Silicon Valley och ledde till jobb på en amerikansk advokatbyrå efter min examen. Att göra praktik och utbyte under studierna är definitivt något jag rekommenderar.

 

 1. Hur utmärker sig MAQS från andra advokatbyråer/arbetsplatser?

MAQS platta organisation och våra AI-projekt.

 

 1. Vilket rättsområde arbetar du med?

Jag arbetar främst med immaterial- och marknadsrätt. Mina arbetsuppgifter är varierande och mina dagar ser ofta olika ut. Exempelvis processar jag i Patent- och Marknadsdomstolen, skriver avtal, granskar marknadsföring och upprättar varumärkesansökningar.

 

 1. Vad kan du inte leva utan på kontoret?

Lunchlöpning! På tisdagar och torsdagar är vi ett gäng på MAQS i Malmö som springer på lunchen, det gör att jag hinner med träningen och kan koncentrera mig bättre.

Clarissa MAQS

Clarissa

 1. Hur kom det sig att du började arbeta på MAQS?

Jag kom till MAQS från en mindre advokatbyrå. Det blev MAQS för att byrån var – och fortfarande är – en av Sveriges större advokatbyråer med internationell inriktning och fokus på att leverera högkvalitativ juridik som kunderna har nytta av.

 

 1. Gjorde du någon praktik eller utbyte under studietiden?

Jag pluggade juridik på ett tyskt universitet ett år. När jag sökte jobb efter studierna var detta en väldigt bra merit att ha men framförallt var det väldigt roligt att bo och plugga i ett annat land. Året i Tyskland bidrog också till att jag idag jobbar mycket med våra tyskspråkiga kunder.

 

 1. Varför tycker du om att arbeta på MAQS?

Jag trivs väldigt bra på MAQS, det är bra sammanhållning och god stämning. MAQS är en så pass stor arbetsplats att vi får stora och spännande uppdrag men är samtidigt inte större än att medarbetarna kan vara med och påverka verksamheten.

 

 1. Vilket rättsområde arbetar du med?

Företagsöverlåtelser och bolagsrätt. Dessa områden omfattar många olika arbetsuppgifter, allt från projektledning och avtalsförhandlingar till granskning av bolagsrättslig dokumentation och analyser av rättsliga frågor. Företagsöverlåtelser har ofta många och relativt korta deadlines, vilket passar mig väldigt bra.

 

 1. Vad kan du inte leva utan på kontoret?

Kaffe, min bänkgrannes tuggummiförråd och mina hjälpsamma kollegor så klart.

Sigrid MAQS

Sigrid

 1. Hur kom det sig att du började arbeta på MAQS?

När jag var i slutet av min tingstjänstgöring och höll på att fundera på vad jag ville arbeta med därefter såg jag en jobbannons om att MAQS sökte en biträdande jurist till tvistlösningsavdelningen i Stockholm, och på grund av MAQS goda rykte sökte jag dit. Vid arbetsintervjuerna fick jag ett gott intryck av MAQS, och jag valde därför att tacka ja när jag sedan blev erbjuden arbete här.

 

 1. Gjorde du någon praktik eller utbyte under studietiden?

Nej, tyvärr inte, vilket jag ibland ångrar lite. Jag var dock sommarnotarie på en advokatbyrå i Frankfurt under en sommar i slutet av mina studier, men det hade varit roligt att också ha studerat på ett utländskt universitet.

 

 1. Hur utmärker sig MAQS från andra advokatbyråer/arbetsplatser?

Det är väldigt god stämning på MAQS, vilket jag tror kan bero delvis på att det är en ”mindre, stor advokatbyrå”: tonen på byrån är väldigt familjär, prestigelös och positiv. Som biträdande jurist känner man att ens förslag tas på allvar och att man kan påverka de slutliga produkterna i stor mån, vilket gör arbetet givande.

 

 1. Vilket rättsområde arbetar du med?

Jag arbetar med tvistlösning. Typiska arbetsuppgifter är att skriva stämningsansökningar, svaromål och andra yttranden i mål i domstol eller skiljeförfaranden, gå igenom dokumentation på jakt efter bevis till styrkande av klientens talan, och delta vid förhandlingar vid domstol och i skiljeförfaranden.

 

 1. Vad kan du inte leva utan på kontoret?

En varm kopp te, mina kära överstrykningspennor och Stockholmskontorets fredagsgodis – trots ständiga försök att stå emot sockersuget, men på fredagar måste man ju unna sig lite…

linda MAQS

Linda

 1. Hur kom det sig att du började arbeta på MAQS?

Jag började arbeta på MAQS direkt efter jag suttit ting. Jag hade haft föreläsare från MAQS under studietiden som gett ett mycket bra intryck av byrån. Detta goda intryck förstärktes under rekryteringsprocessen, vilket gjorde att jag valde MAQS.

 

 1. Gjorde du någon praktik eller utbyte under studietiden?

Nej, men tror att praktik hade varit värdefullt för att få en bättre inblick i vad arbete på advokatbyrå innebär.

 

 1. Varför tycker du om att arbeta på MAQS?

Jag trivs mycket bra på MAQS och jag tror att det beror på en kombination att det är bra stämning, högt i tak och att jag har fått möjlighet att ständigt utvecklas under mina år på byrån.

 

 1. Vilket rättsområde arbetar du med?

Jag arbetar i Commercial-gruppen. Mina arbetsuppgifter består exempelvis av upprättande och granskning av olika typer av avtal. Jag agerar även extern bolagsjurist till ett antal stora och medelstora bolag, vilket innebär att jag hjälper våra kunder med olika typer av juridiska frågeställningar som uppkommer i deras verksamheter.

 

 1. Vad kan du inte leva utan på kontoret?

Kaffe och våra kontorshundar

 

 

Cederquists viktigaste tillgång är våra medarbetare – här är vi ett lag under ett tak!

postat i: Bloggen | 0

Johannes FärjeAI medför en positiv utveckling av rollen som affärsjurist

 

Att vara en modern byrå innebär för oss på Cederquist flera saker. Bland annat innebär det att ligga i framkant när det kommer till att erbjuda digitala lösningar som effektiviserar de juridiska arbetsprocesserna, både för våra medarbetare och för våra kunder. Digitala lösningar medför även möjligheter att arbeta mer miljövänligt och hållbart.

 

AI-ROBOTAR HAR DET senaste året varit ett hett samtalsämne inom advokatbranschen och för oss på Cederquist. När AI-lösningar först började etableras på marknaden uppdagades det en del oroligheter i branschen över att AI-robotar skulle komma att ersätta affärsjuristernas arbete i framtiden, andra sa att det bara är en hype. Idag är vi inte oroliga för framtiden och vi tror inte heller att AI är en hype. Vi tror att smarta digitala lösningar ÄR framtiden vilket kommer att förändra och effektivisera sättet affärsjurister arbetar på, framförallt inom due diligence.

 

Vad är AI?

Väldigt förenklat är AI (artificiell intelligens) en sökmotor som inte bara letar ord utan som även kan leta mönster i texter och på så sätt visa på vad kontexten innebär baserat på det som maskinen tidigare lärt sig. Det handlar om en kombination av några olika verktyg, nämligen OCR för avläsning av dokument och maskininlärning för att spåra mönster i vad som framkommer från dokumenten. Maskininlärningen baseras sig på olika algoritmer som inte är kopplade till något specifikt språk utan till kombinationen av olika mönster. På så sätt kan man lära maskinen vilka ord som i ett visst mönster bildar en vitesklausul eller en change-of-control klausul. Innebörden av detta är att maskinen kan sammanställa informationen för juristen, som därefter kan göra en genomgång, kontroll och kvalitativ analys av informationen för att sedan presentera det för kunden. Givet att inget av systemen än är 100 %, så kommer det fortfarande krävas att jurister går igenom dokumentationen, men det kommer att förenkla arbetsprocessen. Idag arbetar Cederquist med Luminance som AI-leverantör för M&A due diligence.

 

Är det här slutet för juristerna?

Arbetet i transaktioner har kontinuerligt utvecklats från att due diligence förr var en genomgång av oorganiserade pärmar i ett rum utan luftkonditionering till att idag helt flyttat in i digitala datarum. AI är ytterligare ett steg framåt i due diligence-utvecklingen. Precis som andra branscher har behövt anpassa sig till teknikens påverkan så är detta ett av utvecklingsspåren inom vår bransch. Än så länge krävs det fortfarande rejäla insatser från jurister att analysera och presentera resultaten, från maskin till kund. Detta är dock inte slutet för juristerna utan snarare början på en tid där man kan arbeta mer effektivt än tidigare. AI hjälper jurister att arbeta mer fokuserat, effektivt, smartare och medför på så sätt en positiv utveckling av affärsjuristrollen. En utveckling vi tror är spännande för dagens och framtidens jurister att vara en del av. Utöver de många fördelar vi nämnt ovan, medför AI och digitaliseringen även en möjlighet att arbeta mer miljövänligt och hållbart.

 

Skribent: Johannes Färje, associate inom Privat M&A och KM-ansvarig

Vinge

postat i: Bloggen | 0

Camp Vinge – rakaste vägen till ett jobb på Vinge!

 

1U4A6960_96

Här är gänget som kommer att finnas på plats på Juristens Dag. Från vänster: Christoffer Nordin, Elin Siggelin, Martin Boström, Sarah Berger (jag) och Sofia Tinglöf.

 

Snart är det dags för ”Juristens dag” i Umeå. Jag pluggade själv i Umeå och vet hur mycket man såg fram emot Juristens dag (liksom banketten). När jag nu åker upp för att träffa er ska det bli roligt att få introducera något som jag önskar hade funnits redan under min studietid.

Den 13-14 mars 2018 är det, för tredje gången, dags för Camp Vinge som är Vinges rekryteringsevent för studenter som vill arbeta på stockholmskontoret.

Camp Vinge arrangeras två gånger per år och målet är att skapa en effektiv, givande och rolig rekryteringsprocess för alla inblandade. Jag var med i den första omgången för snart ett år sedan. Jag gjorde då min notarietjänstgöring och var allmänt nyfiken på arbetet som affärsjurist. Campet går av stapeln under två dagar i Stockholm där fokus ligger på att lära känna Vinge och ge dig som deltagare värdefulla insikter om dig själv, din drivkraft och din framtida karriär – oavsett om den blir på Vinge eller inte. Såhär i efterhand är jag glad att den positiva bild jag fick av Vinge under campet fortfarande kvarstår. Det om något säger mycket om vilken rättvis bild man får under dessa dagar av livet på Vinge.

Camp Vinge komprimerar rekryteringsprocessen och ger både dig som kandidat och oss som arbetsgivare den absolut bästa möjligheten att komma underfund med om vi passar för varandra. Under två dagar hinner man lära känna varandra mycket bättre än under en traditionell intervjuprocess. Är vi överens så får du ett konkret anställningserbjudande dag tre. Kan du tänka dig en snabbare väg in i arbetslivet och affärsjuridiken?

Även om du inte erbjuds anställning efter campet så vågar jag lova dig att Camp Vinge är ett givande event. Du träffar massvis med människor, får chans att utveckla dina färdigheter och lära känna dig själv. Stämningen var verkligen på topp under dessa dagar, där jag förutom att få en uppfattning om jobbet som affärsjurist på Vinge också fick utmana mig själv och utbyta nyttiga erfarenheter med nya människor.

Camp Vinge är svaret på vad jag gick runt och undrade som student; hur är det att jobba på en affärsjuridisk byrå, egentligen? Ta därför den här unika chansen och ansök till Camp Vinge. Jag kan garantera att du inte blir besviken. Fortfarande inte övertygad? Kom förbi och säg hej på Juristens dag så berättar vi gärna mera.

Jag hoppas vi ses!

Hälsningar Sarah


Bra att veta om Camp Vinge

Går av stapeln i Stockholm den 13-14 mars 2018. Ansökan öppnar den 1 februari.

Ansökan är öppen för dig som går åttonde eller nionde terminen på juristlinjen eller nyligen har avslutat din notarietjänstgöring. Vårt krav är att du har, eller kommer att få, en svensk juristexamen. Läs mer på www.vinge.se/campvinge och följ oss i sociala medier för senaste nytt.

Setterwalls – Student with high-flying ambitions? We give you all opportunities.

postat i: Bloggen | 0

Christian Spångberg Setterwalls Stockholm 2017-08-24 8038DEN HANDLAR OM EN ATMOSFÄR

Den Första månaden på en affärsjuridisk byrå

Hur är det egentligen att arbeta på en stor affärsjuridisk byrå? Vad kommer jag att få göra? Kommer jag ha svårt att passa in eller kommer jag i mitt arbete försvinna från min bekantskapskrets som så många gör när de får ett nytt förhållande?

Frågorna som snurrade runt i mitt huvud innan jag började arbeta på Setterwalls var oändligt många och lika oändligt svåra att försöka svara på. Efter några månader som anställd har jag fått svar på några av dem och tänkte dela med mig av mina svar här. Jag som skriver heter Christian Spångberg, tog juristexamen vårterminen 2017 och har arbetat på Setterwalls sedan augusti 2017.´

För er som inte känner till min arbetsgivare så är det Sveriges äldsta, och en av de största, affärsjuridiska byråerna. Hos oss arbetar vi med allt från företagsöverlåtelser och finansiering till arbets- och insolvensrätt. Enbart på vårt Stockholmskontor är vi över 100 anställda. Vi strävar efter att vara nummer ett och ställer höga krav på oss själva. Innan jag började arbeta hade en beskrivning likt ovan gjort mig misstänksam. – Blir man inte bara en kugge i hjulet och en anonym drönare i mängden? Och krossas man inte under tyngden som det innebär att hela tiden sträva efter det lilla extra?

Jag är säker på att många av er juriststudenter delar mina tankar. Sanningen om Setterwalls är att det bakom den stora och sterila glastäckta fasaden på Sturegatan 10 i Stockholm döljer sig en arbetsplats som är färgstark och full av personlighet. Jag var rädd att bli en i mängden, men med kolleger som redan från första dagen var intresserade av just mig och involverade mig i projekt som de trodde jag kunde lära mig något av gjorde att jag kände mig mer utvald än utelämnad. Vid sidan mitt arbete, som stundom kan vara utmanande och hektiskt, finns det tid och rum för att hämta energi. Jag som gillar träning älskar att det varje vecka kommer både löpnings- och yogainstruktörer hit och tränar med oss. Det som har gjort att jag verkligen känner mig som en viktig och uppskattad del av vårt team här på Setterwalls är självklart det som är svårast att skriva och något som inte går att ta på eller för den delen boka in i sin kalender. Det handlar om en atmosfär. Den är personlig, färgstark och har högt i tak. Den är professionell ut i fingerspetsarna utan att den för den delen saknar humor och värme. Den står upp för samarbete och laganda utan att glömma individen där i.

Kort sagt är Setterwalls en stor byrå och en byrå som strävar att alltid göra det lilla extra för sina klienter. Det tror jag att vi aldrig hade klarat av att göra med ett leende på läpparna om vi inte hade haft så roligt och mått så bra när vi gör det vi gör bäst, nämligen juridik.

Den 18 januari är det dags för Juristens dag. Ni kommer att hitta oss där med både jurister och HR-personal som kommer kunna svara på alla frågor som du kan tänkas ha om arbetet på Setterwalls, vad man ska göra för att få anställning och vilka utvecklingsmöjligheter som byrån kan hitta för just dig och dina intressen.

Om ni innan dess vill höra fler röster från byråns olika anställda, vill jag tipsa om SetterwallsPodden. I den får ni chansen att lyssna till allt ifrån våra sommarnotarier till våra managing partners. Ta en halvtimme och lyssna på ett avsnitt. Ni kommer inte bli besvikna!

NORDIA

postat i: Bloggen | 0

Vi kommer till Umeå och Juristens Dag 2018!

Lär känna oss lite i förväg och fråga oss mer när vi ses på Universum!

NORDIA

  TOMAS MARCUSSON

PARTNER/ADVOKAT

STOCKHOLM

ANDREAS NATT OCH DAG

ADVOKAT

STOCKHOLM

ADRIAN HELLY HANSEN

ADVOKAT

STOCKHOLM

TERESE EVERTSSON

ADVOKAT

GÖTEBORG

Vad har du haft mest nytta av från din studietid i arbetslivet: Alla grupparbeten med mina kloka studiekamrater som gett mig en stor vana att arbeta i team samt gett mig insikten om att arbetet blir bättre utfört om allas synpunkter kommer fram. Det problembaserade lärandet. Den juridiska arbetsmetoden. Att använda sökverktyg som t.ex. Zeteo och Karnov för att ta fram information.
Hur har din resa till där du är på NORDIA idag varit: Efter examen vid Umeå Universitet i januari 2002 har vägen gått via några månaders praktik på ett FN-kontor i Hanoi till en delad tingstjänstgöring som började med sex månader på Riksskatteverket och avslutades med ett och ett halvt år vid Handens tingsrätt. Efter tingstjänstgöringen började på NORDIA 2004 där jag via två föräldraledigheter blev delägare i januari 2011. Jag läste juristprogrammet i Umeå och arbetade under studierna som sommarnotarie på ett par affärsjuridiska byråer. Efter studierna valde jag att sitta ting i Umeå, vilket jag är väldigt glad över. Därefter började jag på NORDIA.

 

Började på Nordia under studietiden och har blivit kvar sen dess

 

Den har varit bra och efter flera år på en annan byrå har jag fortsatt att utvecklas på Nordia.
Vad gör du mest om dagarna: Mitt arbete består mestadels av rådgivning inom det fastighetsrättsliga området och rådgivningen sker såväl per telefon, e-mail som vid möten på och utanför kontoret. Antingen är jag i domstolen eller skriver yttranden på kontoret. Jobbar? Jag arbetar till största delen med konkurser.
Om du idag kunde ge dig själv ett tips när du pluggade – vad skulle det vara: Då hade jag skaffat en praktik-/traineeplats på en advokatbyrå under slutet av utbildningen för att få in en fot på arbetsmarknaden samt för att få en inblick i vad det innebär att arbeta på en advokatbyrå.

 

Nätverka mer. Njut av studietiden, spendera minst ett halvår av studietiden utomlands. Ta det lugnt och hetsa inte upp dig så mycket över betygen.

 

nordia-reklambanner

Lindahl – Vi framtidssäkrar affärsjuridiken

postat i: Bloggen | 0

Nedräkningen till årets mässa har börjat och vi på Lindahl är väldigt taggade på att få träffa alla juriststudenter i Umeå. Vi kommer upp i god tid till fördagen den 17 januari där vi håller i en Karriärkväll på Rex – och vi ser fram emot att träffa er redan då!

Tre av de Lindahlrepresentanter som kommer att vara på plats är juristerna Frida Karlsson och Joel Sandin Persson samt HR Specialisten Josefina Rönnblom. Vi passade på att ställa några frågor till dem inför Juristens Dag!

 

Frida lindahl

Frida, berätta om din koppling till Umeå!

– Jag är född och uppvuxen i Umeå och läste även juristprogrammet vid Umeå Universitet. Sista året på juristprogrammet spenderade jag på utbyte i England vilket jag varmt kan rekommendera. Efter examen 2015 började jag arbeta i bank- och finansgruppen på Lindahls Stockholmskontor.

När man träffar dig i Lindahls monter – vad kan studenterna passa på att fråga då?

– Allting från hur det är att arbeta på en affärsjuridisk byrå, fördelarna med att åka på utbyte under studietiden och tips inför att söka sitt första jobb efter examen!

Vad ser du mest fram emot under JD?

– Att träffa alla studenter och självklart den supertrevliga banketten!

 

joel lindahl

Joel, även du har studerat i Umeå. Berätta!

–  Absolut! Förutom vanliga juristexamen (2016) så tog jag en magister i mark- och miljörätt under sista året på utbildningen. Därutöver nyttjade jag också möjligheten att läsa kursen ”arbetsplatsanknutna studier” i form av 10 veckors praktik på Attunda tingsrätt.

Vad har du att säga till de studenter som är nyfikna på Lindahl?

– Om man är nyfiken på affärsjuridiken och vill söka sig till en arbetsplats med bra stämning och en sund inställning till arbete är Lindahl ett utmärkt alternativ. Ett bra sätt att lära känna oss på Lindahl är att delta i Business Law Challenge eller hänga med på nästa Stockholmsresa!

 josefina lindahl

Och Josefina – vad är det som händer på Karriärkvällen @ Rex?

– Under kvällen kommer jag bland annat berätta om hur du skriver ett schysst CV, juristerna berättar om olika karriärvägar och vi delar med oss av våra bästa nätverkstips så att du blir väl förberedd och får ut det mesta av mässan dagen därpå! Sedan minglar vi och äter en bit mat tillsammans – det blir en avslappnad och trevlig kväll helt enkelt, där du får en chans att lära känna oss, och vi får en chans att lära känna dig!

Om eventet blir fullbokat, hur kan man då få kontakt med Lindahl? 

– Alla är varmt välkomna förbi vår monter under mässan där vi mer än gärna berättar om livet på Lindahl och hur du ska gå till väga för att börja din karriär hos oss. Vi kommer även att ha kontaktsamtal under dagen…, och på kvällen hittar du oss på dansgolvet 😉

 

Under resten av året möter du oss genom samarbeten med t.ex. JF och Juridisk Publikation, våra sociala kanaler på Facebook och Instagram, under Stockholmsresan, genom Business Law Challenge och har du vägarna förbi något av våra sex olika kontor så är du alltid välkommen förbi på en kaffe!

 

Hoppas vi ses på Juristens Dag – vi ser fram emot att träffa er!

 

Roschier – Your career. Our passion.

postat i: Bloggen | 0

Roschier_blogginlagg_bildDavid Antonovic jobbar som Senior Associate inom gruppen för företagsöverlåtelser. Här berättar han om vad som lockade honom till Roschier men också hur han upplevde arbetsintervjun och den första tiden som jurist hos oss.

Varför valde du Roschier före andra alternativ?

När jag sökte mig till Roschier ville jag få erfarenhet av att jobba med större och mer komplexa företagsöverlåtelser tillsammans med marknadens mest eftertraktade kollegor – vilket jag har fått. Roschiers kärnvärden var också lockande, jag insåg snabbt att de här aspekterna var mer än en snygg beskrivning på hemsidan. Mina kollegor, allt från seniora delägare till assistenter och administrativ personal, är verkligen kulturbärare på ett sätt som smittar av sig. Exempelvis speglas kärnvärderingen “pioneering” i en entreprenörsanda där idéer till verksamhetsutveckling uppmuntras från alla håll och “teamwork” i att vi hjälpsamt ställer upp för varandra och klienterna (vilket dessutom har gett mig den bästa tänkbara föräldraledigheten när min dotter anlände).

Jag tror att talang inte tar dig längre än hur du förvaltar den – trots enorm talang blir du omsprungen om du inte utvecklar den smart genom att investera tid i arbetslivserfarenhet och utbildning. En positiv överraskning när jag började på Roschier var det gedigna utbildningsprogrammet, Roschier University. Det är skräddarsytt för varje steg i karriären. Oavsett om du börjat som nyexaminerad jurist eller har blivit rekryterad senare i karriären kan du lära mycket från Roschier University och ta nya kliv i din utveckling som jurist, medarbetare och framtida ledare. Här kan jag alltså fokuserat utveckla min talang.

Hur förberedde du dig inför din intervju på Roschier?

Även om det är nervöst inför en intervju är mitt tips till alla som söker jobb att förbereda smarta frågor för att ta reda på om din bild av arbetsplatsen verkar stämma i praktiken. Är du genuint intresserad av arbetsplatsen märks det tydligt på intervjun. Innan jag ens skickade in min ansökan kollade jag in Roschiers hemsida, bland annat för att läsa om byråns kärnvärden. Eftersom mitt fokus var företagsöverlåtelser hade jag även följt Roschiers nyhetsflöde för att se vilka affärer de jobbat med. Tack vare det och öppenheten hos dem jag intervjuades av fick jag en stärkt vilja att knipa ett jobb i M&A-teamet. Det var med lite sund nervositet jag kom till det andra intervjutillfället där jag på nytt fick min goda bild av byrån bekräftad.

Hur var det sedan när du började? Motsvarades förväntningarna och hur har du utvecklats?

Det var full fart från start på ett sätt som jag gillar. Introduktionsprogrammet var väl avvägt och redan schemalagt när jag började så att jag kunde komma igång med arbetet så bra som möjligt. Jag uppskattade att min mentor på Roschier redan innan jag börjat hade planerat vilket klientprojekt jag skulle börja arbeta med. Det var också kul att introduktionsprogrammet och utbildningarna genomfördes tillsammans med våra finska kollegor, så att jag snabbt kunde lära känna folk från hela byrån. Det var tydligt att Roschier är uppbyggt för att var och en ska kunna fokusera på det som är viktigt, allt från IT, HR till gruppindelning i verksamhetsgrenar var genomtänkt, fungerade bra och var proffsigt upplagt. Jag har svårt att se att jag hade kommit in i arbetet eller haft en så brant inlärningskurva i en mindre dynamisk miljö, även om det såklart är du själv som ska ta ansvar för takten i din egen utveckling.

Juristens dag stödjer #medvilkenrätt

postat i: Bloggen | 0

Rätten till likabehandling och alla människors lika värde är grundläggande värden i ett demokratiskt samhälle. Uppropet #medvilkenrätt visar, precis som #metoo, att vi fortfarande har långt kvar innan alla människor, oavsett exempelvis kön, ursprung eller identitet, respekteras. Som en del av Juridiska föreningen vid Umeå universitet arbetar vi med Juristens dag utifrån samma principer om likabehandling för att motverka kränkande beteenden. Vi som projektansvariga för Juristens dag 2018 vill med detta uttalande tydliggöra vår nolltolerans mot alla former av trakasserier inom evenemangets ramar. Alla våra evenemang ska präglas av en trygg miljö utan kränkningar, där likabehandling ska vara grundförutsättning.

Vår uppmärksamhet har riktats mot dessa frågor då det framkommit att det tyvärr förekommit situationer i samband Juristens dag där kränkningar skett. Det är framförallt under evenemangets avslutande bankett och följande efterfest som dessa situationer har uppstått. Vi tycker såklart att det är förfärligt att dessa situationer uppstår och vi är väl medvetna om att problemet sträcker sig långt utanför evenemangets ramar och är en del av samhället i stort. Vi ser på detta med stort allvar och ska göra allt i vår makt för att motarbeta att något liknande uppstår igen. Med detta vill vi belysa att det som nämnt råder en nolltolerans mot alla former av trakasserier och kränkande behandling. Om en situation ändå skulle uppstå, eller har uppstått, i samband med Juristens dag ska alla deltagande känna att de kan vända sig till oss som arbetar med evenemanget eller Juridiska föreningen vid Umeå universitet.

Max Carlsson, Rozanna Fackel, Alexandra Johansson

Projektansvariga
Juristens dag 2018

Lär känna Bankettansvariga

postat i: Bloggen | 0

Emma Nilsson

Termin 3, 20 år, Stockholm/Huddinge

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Zootropolis!! Mysigaste filmen med coolaste kaninen!

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

New York!! Det vore så häftigt att testa på även om det är väldigt tufft.

Vad är det bästa med Umeå?

Mysfaktorn och att man har nära till allt!!

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Jag tror att JD 2018 kommer bli grymt! Det är ett så sjukt bra tillfälle att skapa kontakter med alla företag samt få en inblick i hur de olika företagen ser ut. Det är även ett bra tillfälle att se vilken typ av inriktning av juridiken som verkar mest intressant!

 

Eloise Reyes

Termin 1, 19 år, Västerås

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Gudfadern trilogin, jag älskar gudfaderns dialekt/brytning.

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

New York eftersom det är som världens huvudstad där det finns många möjligheter och projekt att genomföra. Det skulle även vara kul att gå till jobbet varje morgon och känna sig som Harvey Specter medan man nynnar till empire state of mind.

Vad är det bästa med Umeå?

Total training i buren.

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Jag tror att det kommer bli en mässa som är värd att gå på då man får inblick i det framtida arbetslivet som jurist. Mässan kommer även att vara en bra då den ger chansen och möjligheten att ställa frågor till framtida arbetsgivare. Banketten och efterfesten kommer dessutom att vara jätteroliga så det är definitivt ett datum att boka in i kalendern!

 

Therese Isaksson

Termin 5, 23 år, Stockholm.

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Vänner! Spelar ingen roll att man sett vartenda avsnitt tio gånger om, fortfarande lika bra.

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Drömmen är att under viss tid jobba utomlands, kanske Australien! Men sen vill jag nog tillbaka hem till Stockholm.

Vad är det bästa med Umeå?

Bästa med Umeå är nog den mysiga staden med älven, och att man kan cykla överallt.

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Förväntningarna inför Juristens dag är stora! Mässan är ju ett perfekt tillfälle att ställa alla möjliga frågor till utställarna, och missa inte heller att försöka få en biljett till banketten!

 

 

Lär känna Marknadsansvariga

postat i: Bloggen | 0

Fanny Jutered

Termin 3, 25 år, Umeå

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Game of Thrones, helt klart! Den som vet, den vet. 

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Eftersom jag är född och uppvuxen i Norrland skulle jag gärna bo i en riktig storstad, London till exempel. Annars har det alltid varit en dröm att bo i USA.

Vad är det bästa med Umeå?

Det bästa är att jag har familj och vänner så nära och kan träffa dem när som helst. Sedan tycker jag att studentlivet i Umeå är jättebra!

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Det bästa med JD är att man får träffa en massa nya människor och skapa nya kontakter. Om man, som jag, inte har bestämt sig än vad man vill bli när man blir stor, så är JD ett ypperligt tillfälle att prata med “riktiga jurister” och få veta mer om vad man kan jobba med.

 

 

Emilie Gezelius

Termin 3, 21 år, Stockholm

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Oj oj, jag avskyr att nämna favoriter! Men The Office, brittiska versionen, är iallafall högt upp på listan. Främst för att jag älskar att hata David Brent men även för den charmigt deprimerande belysningen!

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Jag har världens beslutsångest kring allt och kan inte bara välja en. New York, Portland, Chicago, Paris, Dublin och Edinburgh är några av dem i alla fall. Jag vill kunna bo lite överallt!

Vad är det bästa med Umeå?

Jag skulle nog säga vänligheten hos folk. Man blir så trevligt bemött! Och att det arrangeras så mycket evenemang som folk faktiskt går på!

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Jag tycker Juristens dag är superkul! Man får en träffa massa nya människor och få en inblick i flera olika branscher. Sen gillar jag också att prata och utställarna är ju tvungna att socialisera med mig. 

 

 

Ingrid Wählby

Termin 1, 21 år, Österskär (Stockholm).

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Just nu har jag snöat in mig på The Blacklist. Spänning, blandat med mycket dektektiv-FBI-agenter som ska leta reda och ta hand om skurkarna. Och så en skvätt blod, våld och kärlek på det såklart.

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Svårt att bestämma mig om en, men New York är nog absolut högst upp på drömlistan. Efter allt Suits tittande, har de höga skyskraporna med utsikten, och korvkioskerna nere på gatan fått mig att drömma om det lyxiga intensiva livet där borta.

Vad är det bästa med Umeå?

Det bästa är att Umeå är så mysig och har nära till allt. Man kan verkligen ta sig överallt med cykel på en kvart!

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Jag är superpepp på Juristens dag! Ska bli kul att gå på föreläsningarna, träffa alla utställare och förhoppningsvis få bättre koll på vad alla olika företag gör. Vi ses där!

Lär känna Mässansvariga

postat i: Bloggen | 0

Anja Nousiainen Hult

Termin 3, 24 år, Umeå.

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Modern Family, för att jag ser om serien för kanske femte gången nu och den är fortfarande rolig. Skämten blir aldrig tråkiga, sist det tog slut började jag bara om på säsong 1 på direkten.

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Har ingen direkt drömstad, den där jag ser bäst möjligheter skulle jag säga!

Vad är det bästa med Umeå?

Det bästa för mig är ju att jag har åtminstone en del av min familj och vänner kvar här! Men annars är det kul att Umeå satsar på att växa, även om det innebär att hela stan har varit en byggarbetsplats de senaste åren. Jag är speciellt nöjd över att IKEA äntligen har kommit hit så jag kan cykla (eller ta bilen) över och käka köttbullar och köpa en massa smågrejer jag inte visste att jag behövde.

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Mina förväntningar är att både besökare och utställare ska känna att de har fått ut något av mässan, vilket jag inte tvivlar på då det händer så mycket olika saker att alla kan hitta något kul att göra. Jag tycker dock inte att någon ska missa att svänga förbi mässan för att snacka lite med utställarna och plocka på sig flikar för resten av studietiden!

 

Linnéa Lindström

Termin 5, 23 år, Uppsala

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Nej men gud, jag kollar ju inte på film eller serier haha. Får man säga Skilda Världar?

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Göteborg, för att jag älskar den härliga atmosfären i den stan och för att större stad ger större utbud vad gäller jobbärenden!

Vad är det bästa med Umeå?

Älven

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Det kommer bli grymt, och en superbra möjlighet att få träffa ev. framtida arbetsgivare och ställa alla de frågor man har!

Lär känna Projektansvariga

postat i: Bloggen | 0

Rozanna Fackel

Termin 5, 27 år, Örnsköldsvik.

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Oj, alldeles för svår fråga! Men för tillfället ser jag om alla säsonger av Modern family, för att Phil kan mycket väl vara den roligaste mannen på planeten.

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Jag har siktet inställt på Göteborg efter examen men vill definitivt hinna med att jobba utomlands också, kanske Sydney eller Brisbane.

Vad är det bästa med Umeå?

Förutom ett himla bra juristprogram så tycker jag att Umeå har många bra events och livemusik!

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Man bör inte missa Juristens dag 2018 då det kommer hållas en ny, spännande typ av event, som jag inte får meddela vad det är ännu!. Cliffhanger!

 

Max Carlsson

Termin 5, 22 år, Falun.

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Synecdoche, New York. En fantastisk film med efterföljande existentiell kris.

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Har ingen drömstad att arbeta i, ifall jag trivs med mitt arbete och min arbetsplats kan jag tänka mig att bo i de flesta städer. Förutom Borlänge.

Vad är det bästa med Umeå?

Sommaren och studentlivet!

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Mina förväntningar är självklart höga då vi kommer ha superintressanta events, en inspirerande mässa och en grym bankett (för att inte tala om efterfesten). Alla arbetsgrupper gör ett suveränt jobb, så jag är övertygad att alla som besöker Juristens dag 2018 kommer få ut något av det, oavsett om man är student eller i arbetslivet.

 

 

 

Alexandra Johansson

Termin 5, 20 år, Viken, strax utanför Helsingborg.

 

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Hmm, jag kollar varken mycket på filmer eller serier, men en som aldrig slår fel är How I Met Your Mother – det är lagom långa avsnitt till middagen.

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

 

Om i Sverige, får det nog bli Malmö p.g.a. närheten till Köpenhamn och kontinenten!

 

Vad är det bästa med Umeå?

 

Mentaliteten! Alla är så genuina och trevliga. Sedan måste jag även säga att IKSU ligger högt.

 

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Mässan gör det möjligt för oss studenter att möta arbetslivet innan vi är klara med utbildningen, dessutom är det alltid kul med gratis godis och flikar! Utöver det kommer väldigt inspirerande föreläsningar att hållas.     

Lär känna Måltid- och Logistikansvariga

postat i: Bloggen | 0

Fanny Bergqvist

Termin 1, 21 år, Stockholm

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?   

Det går inte att välja en favoritserie, jag gillar det mesta. Jag skulle dock säga att den bästa genren är kriminalserier. Just nu kollar jag om Bron från början och är lika fast nu som jag var första gången jag kollade.

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Jag har inte en specifik drömstad att jobba i, min dröm är att jobba i flera olika städer. Just nu ligger Berlin och Dublin högst upp på listan.

Vad är det bästa med Umeå?

Det bästa med Umeå är att det är en studentstad, man träffar studenter överallt. Dessutom betyder studentstad många studentpubar, och vem gillar inte det?

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Jag är supertaggad på Juristens dag! Det ska bli kul att träffa alla utställare och få chansen att prata med dem. Jag tycker även att man ska ta tillfället i akt och boka in ett kontaktsamtal.

 

Amanda Alwall

Termin 1, 20 år, Stockholm

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Alltså problemet är att jag inte kollar serier… Hehe. Men jag älskarrr att kolla på matprogram :-))))

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Kanske låter tråkigt men jag vill ju jobba i Stockholm.. Dock vore det inte helt fel att jobba i London, det är en av mina favoritstäder!!

Vad är det bästa med Umeå?

Att man kan cykla överallt och att staden i sig är så mysig!

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Det kommer bli gryyymt!!! Man kommer få chans att träffa massvis med härliga utställare och knyta kontakter inför framtiden (plus missa inte alla gratisgrejer. GRATIS är GOTT!)

Lär känna Företagsvärdsansvariga

postat i: Bloggen | 0

Malin Fagerström

Termin 3, 21 år, Stockholm.

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Just nu är jag helt såld på Stranger things! Det är en spännande mix av thriller, sci-fi och äventyr. Där snackar vi binge-watching.

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Eftersom att jag är uppvuxen i Stockholm och har hela min familj där så vill jag gärna flytta tillbaka dit efter examen. Stockholm har så mycket att erbjuda, både arbetsmarknadsmässigt och som stad generellt!

Vad är det bästa med Umeå?

Umeå har många positiva sidor, men det jag tycker är allra bäst är satsningen på klimatet. Fokuset på exempelvis hållbar utveckling, klimatsmarta strategier och medvetenhet hos invånarna gör Umeå till en riktig förebild.

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Juristens Dag är det största evenemanget för juriststudenter vid Umeå universitet och är en riktigt bra plattform för att nätverka! Det blir lättare för studenter och framtida arbetsgivare att skapa kontakt, ställa frågor eller skapa sig en uppfattning kring de olika möjligheterna på arbetsmarknaden. Om man exempelvis har ett intresse för ett särskilt område men är osäker på vilka arbetsmöjligheter som finns är Juristens dag en perfekt möjlighet att ta reda på det! Dessutom kan man skaffa sig ett livstidsförråd av flikar!

 

Lowisa Fagerudd

Termin 5, 21 år och Älvkarleby, tre mil söder om Gävle.

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

The life of David Gale. En fantastisk film med ett fenomenalt budskap. Får dock inte beskriva den för då spoilar jag bara, säger Adrian.

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Oj, min drömstad… Någonstans i vackra Norrland. Jag har inte så storslagna drömmar, älskar naturen och stämningen här i norr.

Vad är det bästa med Umeå?

Måste jag säga en sak? Kan inte bara säga en sak… men OM jag måste så säger jag Eivor, zumbainstruktören, på IKSU.

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Håller helt med ovanstående. Mässan bör inte missas för att det är en fantastisk möjlighet att få en inblick i vår framtida yrkesbransch. Alltid kul med intressanta föreläsningar och framförallt goodiebags!!!

 

Cecilia Forsman

Termin 5, 28 år, Sala

Favoritfilm eller tv-serie, och varför?

Stranger Things: ett mästerverk som ger en förnimmelse av barndomen.

Vilken är din drömstad att jobba i, och varför?

Det måste nog vara Stockholm på grund av närheten till familj och vänner, även om jag inte vill bo där.

Vad är det bästa med Umeå?

Stämningen, otroligt trevlig stad!

Förväntningar på Juristens dag 2018, varför bör man inte missa denna mässa?

Juristens dag är så otroligt roligt. Verkligen ett av de bästa evenemangen under året. Så jag behöver inte ha några förväntningar, jag vet att det kommer bli kul och därför kan man inte missa mässan. Detsamma gäller fördagen, så många intressanta föreläsningar och annat, får inte missas!

 

 

 

 

 

 

Välkomna alla nya studenter!

postat i: Bloggen | 0

Hej!

Till att börja med vill vi gratulera och välkomna alla nya studenter som fått det glädjande antagningsbeskedet och kommer att börja sin juristutbildning uppe hos oss i Umeå. Så kul!

Sommaren glider snart in på sluttampen och höstterminen och arbetet inför Juristens dag 2018 börjar ta fart. Gästföreläsare är nu bokade och välkomstflyers till de nya studenterna är utskrivna och ivägskickade. Även utställare till mässan bör vaka över brevlådan eftersom det snart dimper ner “Save the date-inbjudningar”.

Nu är vi projektansvariga supertaggade på att dra igång hösten och tillsätta våra arbetsgrupper så att arbetet kan dra igång på riktigt!

Here we go!

postat i: Bloggen | 0

Vårterminen är över, sommaren har nästan letat sig hela vägen upp till Umeå och vi har påbörjat arbetet inför Juristens dag 2018 på riktigt! Sedan vi blev utsedda till projektansvariga har mycket hänt; budgeten har satts, datumen har spikats och många inspirerande gästföreläsare har kontaktats.

Det känns verkligen skönt att komma igång och äntligen få bollen i rullning. Vi ser fram emot en händelserik sommar och blickar redan framåt mot höstterminen då ännu en ny etapp inleds med bland annat val av arbetsgrupper.

Håll utkik för uppdateringar framöver på hemsidan och sociala medier!

 

Projektansvariga,
Rozanna Fackel
Alexandra Johansson
Max Carlsson

EPP

20000101: Med lättnad andas vi in midvinterluften, det verkar som att vi klarat oss undan Y2K och framför oss ligger nu ett nytt millennium.

Sedan dess har det gått nästan 17 år, men minns du vad som har hänt under de åren? Imorgon har du chansen att pröva dina 2000-talskunskaper på JD:s alldeles egna EPP.

Projektansvariga

Den sista men absolut inte minsta gruppen är de projektansvariga, vad hade vi andra varit utan dem?

OBS! Innan vi svarar på frågorna tänkte vi bara säga att Johan är lite upptagen just nu med att fixa hemsidan. Därför kommer vi, Cecilia och Oscar, att försöka svara åt honom också.

1. Namn, termin, ålder och hemort:

 • Cecilia Enmark, termin 5, 22 år, Skellefteå.
 • Oscar Larsson, termin 5,  21 och 11/12-dels år, Örebro.
 • Johan Vikström, termin 5, 22 år (?),  Luleå.

2. Favoritlag?
Cecilia: Sockerlag. Helt klart.

Oscar: Jag gillar alla typer av lag som jobbar tillsammans!

Johan: Vi vet att Johan gillar skatterätt och vi tror att han gillar Hockey. Vi gissar på Inkomstskattelagen alternativt Luleå Hockey.

3. Vilka är era bästa platser i Umeå?

Cecilia: Nya konditoriet. Deras franska kolatårta är det godaste jag vet.

Oscar: Nydalasjön en tidig morgon i soluppgången! Morgonluften är så härlig!

Johan: Johan är fortsatt upptagen men vi vet han gillar sovmorgnar. Sängen kanske?

4. Favorit djur(ist)?

Cecilia: Sannolika säl.

Oscar: Den norrländska lagfa-renen.

Johan: Ibland brukar han skicka bilder på gulliga hundar eller filmer på knasiga pandor till oss. Vi gissar på pandor!

5. Varför borde juriststudenterna vid Umeå universitet besöka Juristens dag 2017?

Juristens dag är en jättebra möjlighet för oss studenter i Umeå att få en inblick i hur livet efter studierna kan se ut. Kanske möter du din framtida arbetsgivare, blir inspirerad av någon av de fantastiska gästföreläsarna eller får några riktigt schyssta goodiebags? Vår ambition med Juristens dag 2017 har varit att alla juriststudenter, oavsett om du är i början eller slutat på din utbildning, ska få ut något av fördagen, mässan och banketten. Den 18-19 januari är det dags! Välkomna!

Fotografen

1. Namn, termin, ålder och hemort:

 • Karl Reiver, T3, 22 år, från Nässjö, Småland.

2. Favoritlag?:

Helt klart Fnatic i alla dess former.

3. Vilken är din/er bästa plats i Umeå?

Gångvägen runt Nydalasjön. Så galet vackert och en skön verklighetsflykt.

4. Favorit djur(ist)?

Torgny Håstad!!! En förebild för oss alla.

5. Varför borde juriststuderntera vid Umeå universitet besöka Juristens dag 2017?

Mest för att få en bild vad det juridiska yrket är för något och vad du själv är intresserad av. Man får träffa många arbetsgivare som man inte har möjlighet att genom bara undervisning. Dessutom är det kul med gratissaker.

Mässansvariga

postat i: Bloggen | 0

Nästa grupps ansvar är att se till att allt flyter på så bra som möjligt när det verkligen gäller. Plats på scen för mässansvariga!

 1. Namn, termin, ålder och hemort:
 • Erik Österberg, T5, 25 bast, från Agunnaryd.
 • Anton Magnusson, T5, 26 år, från Östersund.
 1. Favoritlag?:

Erik: Lag (1845:50 s.1) om handel med lösören, som köparen låter i säljarens vård kvarbliva.

Anton: Östersunds FK.

 1. Vilken är din/er bästa plats i Umeå?

Erik: Platsbanken, där man kommer hänga efter examen.

Anton: Magasinet i UB, referenslitteratur är alltid nyttigt.

 1. Favorit djur(ist)?

Erik: Köpekilling.

Anton: Hund.

 1. Varför borde juriststuderntera vid Umeå universitet besöka Juristens dag 2017?

Anton och Erik: För att kunna knyta kontakter och således få in en fot på den svenska arbetsmarknaden.

Företagsvärdsansvariga

postat i: Bloggen | 0

Alla företagsvärdar är nu tillsatta till mässan och det är dags att presentera talangerna bakom detta och mycket mer. Här är företagsvärdsansvariga.

1. Namn, termin, ålder och hemort

 • Sanna Sundh, T5, 24 år från Bygdsiljum.
 • Alexandra Johansson, T3, 19 år från Helsingborg.
 • Sara Nordekvist, T3, 20 år från Västerås.

2. Favoritlag?

Sanna: Lagen hör hemma på ishockeyplanen, Skellefteå AIK givetvis.

Alexandra: Självklart dunkar mitt hjärta lite extra för Helsingborgs IF.

Sara: Mitt självklara val är Rönnby IBK efter mer än 10 år i den föreningen.

3. Vilken är din bästa plats i Umeå?

Sanna: Gammliaskogens 10km-spår. Det är det jobbigaste och mest skräckinjagande löpspåret i Umeå, och jag älskar det.

Alexandra: ICA Maxi för att jag älskar mat (speciellt chokladhyllan).

Sara: Min säng, för den är så varm och skön.

4. Favoritdjur(ist)?

Sanna: Vår fina Legal Eagle såklart!

Alexandra: Jag har inget favoritdjur. Det enda som existerar i min värld är hundar

Sara: Jag gillar minigrisar.

5. Varför borde juriststudenterna vid Umeå universitet besöka Juristens dag 2017?

Sanna, Alexandra, Sara: För att det är ett jättebra tillfälle att få träffa framtida arbetsgivare och ställa eventuella frågor. Fördelen med mässan är att det finns gott om tid att hinna med alla utställare utan att stressa. Det brukar även finnas oändligt med flikar, pennor och gratis godis att insamla.

Logistik och måltid

postat i: Bloggen | 0

Arbetet med mässan är i full gång och nu har det blivit dags att presentera nästa arbetsgupp: Logistik och måltid!

1. Namn, termin, ålder och hemort

 • André Dahlström, T1, 22 år från Umeå.
 • Disa Thorsvad, T1:a,  22 år från Östraby, Skåne

2. Favoritlag?

André: Sillagen, gärna med senap!

Disa: Mina kära basgruppskollegor hade tagit till fikapraxis om jag inte svarade 31 § AvtL. OCKER!

3. Vilken är din/er bästa plats i Umeå?

André: Grisbacka; nära stan, lugnt, ett roligt namn och det bjuds alltid på söndagsmiddag hos päronen!

Disa: Min säng. Det är fasansfullt kallt i Umeå och jag vet inte riktigt hur jag skall överleva vintern. Lär gå i ide i min säng och ha en femliters-termos med te bredvid mig också. Så kommer jag inte till skolan under vintern så är det för att jag ligger ihopkrupen i min säng!

4. Favorit djur(ist)?

André: Atticus Finch.

Disa: Grodan Boll. Tror han varit en fantastisk jurist samtidigt som han är det bästa av djur.

5. Varför borde juriststudenterna vid Umeå universitet besöka Juristens dag 2017?

André: Det finns få tillfällen som ger en sådan chans att se och känna på juristyrket. Vi kommer även servera fika och andra go’saker av högsta kvalitet!

Disa: Juristprogrammet är stort och man kan göra så mycket med dig. Problematiken ligger i att man ofta går vilse i en djungel. Juristens dag finns då där som en karta och kan guida dig rätt, eller i vart fall visa vart allt finns. Man får en unik möjlighet att prata med framtida arbetsgivare samtidigt som man får chansen att hitta nya möjligheter att arbeta med som man kanske inte hade tänkt på. Och för de som redan vet exakt vad de vill göra och inte vill påverka kan vi väl påpeka att det förmodligen finns gratissaker.

Bankettgruppen intar rampljuset

postat i: Bloggen | 0

037

Nästa grupps tur att presenteras är bankettgruppen!

1. Namn, termin, ålder och hemort: 

(Vänster till höger)

 • Anna Paulin-Rosell, T3, 21 år från Höllviken.
 • Johanna Grundberg, T1, 21 år från Härnösand.
 • Rebecca Svedberg, T3, 25 år från Hallstahammar.


2. Favoritlag? (öppen tolkning):

Bilaga, tidningarnas blindtarm.


3. Vilken är din/er bästa plats i Umeå? Motivera!

Max efter kl 02 en helg. Samt ICA Nära när sötsuget tränger sig på.


4. Favorit djur(ist)?

Torgny Håstad, på grund av de långa komplicerade utläggningarna i litteraturen som vi hatälskar.


5. Varför borde juriststuderntera vid Umeå universitet besöka Juristens dag 2017?

Du blir arbetslös annars.


Arbetgrupperna: Marknad

postat i: Bloggen | 0

Startskottet för planeringen av Juristens dag 2017 har gått av stapeln och arbetsgrupperna är i full gång. De närmaste veckorna kommer de olika arbetsgrupperna att presenterar här på hemsidan. Först ut är marknadsgruppen!

 1. Namn, termin, ålder och hemort:

(Uppifrån och ner)

 • Madeleine, T1, 22 år från Stockholm.
 • Albin Davidsson, T3, 20 år från Trollhättan.
 • Sven Karlsson, T3, 24 år från Blåsmark.
 1. Favoritlag? (öppen tolkning):

Madeleine: Djurgårdens IF.

Albin: Sockerlag, speciellt om det är i en fransk 75:a.

Sven: A-laget.

3. Vilken är din/er bästa plats i Umeå? Motivera!

Madeleine: Svingen – du cyklar hem efter en lång dag i skolan och susar ner för svingen, vilken känsla!

Albin: Kemigränd 17, där möjligheterna bor.

Sven: Tunnelbacken; nära till allt men ändå lite off, mycket grönområden och stans bästa pizzeria (Ali Babas).

4. Favorit djur(ist)?

Madeleine: Djur(gården).

Albin: Domherre.

Sven: Fjälljäv.

5. Varför borde juriststudenterna vid Umeå universitet besöka Juristens dag 2017?

Madeleine: Kom till Juristens dag 2017 och träffa oss glada medarbetare och coola utställare! Fyll era goodiebags med allt ni kan hitta och få valuta för besöket, helt klart värt det. Gratis ÄR gott.

Albin: Kom igen, det blir kul!

Sven: Om man likt mig är en hoarder av giveaways kommer man ångra sig om man missar Juristens dag. Om man mellan alla nyckelringar och vattenflaskor råkar snappa upp något som ger en någon hint om vad man vill syssla med när man sen slungas ut i arbetslivet, så är inte heller det fy skam.

Arbetsgrupperna är tillsatta!

postat i: Bloggen | 0

Äntligen kan vi presentera arbetsgrupperna för Juristens dag 2017. Antalet ansökningar till grupperna var i år var väldigt högt och urvalsprocessen var inte helt lätt för oss projektansvariga. Vi är helt övertygade om att samtliga tillsatta kommer göra ett fantastiskt jobb nu under hösten och ser fram emot vad vi tror kommer bli den bästa upplagan av Juristens dag hittills!

Juristens dag söker arbetsgrupper

postat i: Bloggen | 0

Äntligen är det dags – imorgon onsdag den 7 september öppnar nämligen ansökningsperioden för Juristens dags arbetsgrupper!

Juristens dag är, som du säkert redan vet, ett ganska stort projekt och även om både jag, Oscar och Johan gillar att ha många bollar i luften behöver vi hjälp om vi ska lyckas ro hela projektet i hamn. Därför söker vi nu engagerade juriststudenter från alla terminer som vill vara en del av Juridiska föreningens enskilt största evenemang och samtidigt vässa CV:t med en riktigt bra merit.

Är du en fena på att planera middagar och gillar att prata inför folk? Sök till bankettgruppen! Eller är du ordningsam och tycker om att vara ansvarig för ett stort team? Då är mässansvarig eller kanske företagsvärdsansvarig något för dig! Oavsett vilka egenskaper du har och hur mycket ansvar du vill ta på dig finns det säkert någon av arbetsgrupperna som passar just dig.

Det finns fem olika arbetsgrupper du kan söka: Mässansvarig, Bankettansvarig, Företagsvärdsansvarig, Marknadsansvarig samt Mat- och transportansvarig (mer info hittar du här: http://juristensdag.jfumea.se/arbetsgrupper/) Arbetsgrupperna består av 2-3 personer och du ansöker individuellt, men är det någon du vill vara i samma arbetsgrupp som får du gärna skriva det i din ansökan.

Imorgon onsdag den 7 september kl 12.00 kommer vi att ha ett infomöte i s 201 där vi berättar mer om arbetsgrupperna, svarar på frågor och bjuder på lite fika. Om ni är nyfikna får ni gärna ta med er lunchlådan och komma förbi (vi har även fixat en micro för er som vill värma mat). 

Hoppas vi ses imorgon!

/ Cecilia Enmark

Pausen från föreningslivet

postat i: Bloggen | 0

Sommaren har precis passerat halvtid och det börjar på riktigt klia i våra fingrar att sätta igång på allvar med projektet. Under såväl varma och soliga som regniga och kalla sommardagar får man istället hitta andra projekt att bearbeta. Personligen har jag jobbat stenhårt på att hålla växterna vid liv. Att odla i norr visade sig vara lättare än väntat, kanske mycket pga. de senaste veckornas värme. Nu har tomaterna så smått äntligen börjat komma och basilikan med övriga örter har verkligen slagit rot. Därför blir nästa projekt att olja in trallen på balkongen.

Projektet JD tar vi dock inte helt ledigt från. Gästföreläsare har nu börjat att bokas på men vi håller ytterligare en stund på vilka namnen är. Ännu är inte alla klara men vi hoppas det skall finnas något för alla kommande Juristens dag. Att maila mellan besöken på stranden är trots allt inte så tidsödande.

Nu tar vi sats och siktar på att kickstarta hösten med nyvunnen energi!

// Oscar Larsson

Den ultimata sommarstaden

postat i: Bloggen | 0

Nyss hemkommen från en helg i Skellefteå! Regn, regn, regn kantade vistelsen samt en hel del planering och arbete med Juristens dag. Jag och övriga projektansvariga beslutade oss för att mötas på halva vägen mellan Luleå och Umeå för att försöka göra klart det mesta inför sommaren. Det blev mest administrativt arbete med att sammanställa och uppdatera listor med företag vi tänkt bjuda in till mässan men också en hel del trevligt umgänge.

Vi han också med att besöka Boda Borg där undertecknad stod för några pinsamma tabbar i vissa celler. Visst, som vanligt får jag ta det mesta av skiten (de andra gjorde minst lika mycket fel i min personliga mening), men någon måste ha den rollen. Jag fick åtminstone grilla en kväll på en riktig grill istället för min balkongvariant jag har här i Umeå så på det stora hela är jag nöjd.

Alla vet ju att Skellefteå är den ultimata sommarstaden när den lever upp, åtminstone enligt vissa skellefteåbor… Synd bara vi inte fick se det på grund av vädret men bakom de tunga regnmolnen kan jag ändå tänka mig att det finns något där!

// Oscar Larsson

Nu kör vi!

postat i: Bloggen | 0

Det känns som det var precis nyss som vi blev invalda som projektansvariga för Juristens dag och efter att ha satt sig in i vad uppdraget handlar om kände vi att det var något som saknades. Som första steg beslöt vi oss för att lansera en helt ny och modern hemsida för projektet som speglar vad Juristens dag ska vara. Efter många långa nätter är den äntligen färdig. Hoppas ni gillar den lika mycket som vi gör! Förhoppningen är att hemsidan ska fungera som en digital mässkatalog där ni kommer att hitta allt ni vill veta om Juristens dag 2017 och samtidigt kunna följa arbetet bakom kulisserna.

Arbetet med Juristens dag 2017 har alltså dragit igång på allvar: budgeten är satt, lokaler har bokats och potentiella gästföreläsare har kontaktats. Vi ser verkligen fram emot en lång och händelserik sommar med hårt arbete framför oss så att vi kommer väl förberedda inför höstterminen då arbetsgrupperna ska tillsättas.

Väldigt mycket roligt kommer att hända framöver så håll utkik. Nu kör vi!

Projektansvariga,
Cecilia Enmark
Oscar Larsson
Johan Vikström